Eindejaarslijstjes! Part 1

2020 komt snel dichterbij! Hét moment voor de Culta’s om even terug te blikken op het voorbije cultuurjaar. Wat waren de hoogtepunten, en wat maakt ons enthousiast voor volgend jaar? Je leest het hier! Wie weet, misschien ontdek je zelf nog pareltjes die tot nu toe voor je verborgen waren…

1975571

Dit jaar bijt Lauren de spits af. Niet alleen is het het einde van het jaar, maar ook van het decennium. Wat me zeker nog 10 jaar bijblijft, lees je hier.

Wat was voor jou het meest memorabele cultureel moment dit jaar?

Avengers Endgame. Niet alleen ging op internet de gekste memes rond, de zotste voorspellingen, noem maar op: het was het einde van een jarenlange opbouw van Marvel. Hoewel het einde voorspelbaar was, vond ik het een iconische film die dan ook enorm lang in de bios bleef draaien en de meest succesvolle film aller tijden werd.

Welke voorstelling zal nog een tijdje blijven nazinderen?

Mikado Remix van Louis Vanhaverbeke! Het was een leuke, kleurrijke, speelse voorstelling die me wist te verassen. Een van de nadelen van veel naar theater te gaan is dat je sommige trucjes of scènes al van mijlenver ziet aankomen. Dit haalt het kijkplezier er uit voor mij. Maar hier niet: verassing na verassing met een soundtrack die lekker blijft hangen. En het beste van al? Hij keert gewoon terug naar Campo in februari. Tickets hier verkrijgbaar!

Welke film is volgens jou de beste bioscoopfilm geweest dit jaar?

Ja, het is een cliché. Ja, het wordt overal al zo gelauwerd. Maar Joker was toch écht het beste wat ik in tijden had gezien. Ken je dat gevoel, dat je na een film nog blijft zitten, zelfs tot na de aftiteling? Ik vond de film zo goed dat ik nog eens in de bioscoop ben gaan kijken. De manier waarop het New York uit de jaren ’80 als Gotham dient, met vette knipoog naar Taxi Driver en het eigentijdse thema van de klassenstrijd, is Joker een psychologische thriller voor het een superheldenfilm is. Meest aangrijpende is hoe lang je sympathie voelt voor iemand waarvan je weet dat dit later een meedogenloze, koude killer wordt. Een knock knock-joke zal nooit meer hetzelfde zijn.

Zijn er enkele films waar je al naar uitkijkt voor volgend jaar?

In 2020 halen we de patriarchie naar beneden met zowel Black Widow als met Birds of Prey. Eindelijk, EINDELIJK krijgt Natasha Romanoff haar eigen film. Zullen we eigenlijk weten wat er in Budapest gebeurde? Daarnaast breekt Harley Quinn zich vrij uit de ketens van Joker (de andere, creepy joker,uit Suicide Squad) in Birds of Prey en belooft een heerlijke girlpower movie te worden.

Wat is je favoriete serie van 2018?

Ik heb eindelijk The Handmaid’s tale gezien, en op Netflix beviel the Politician me zeer. Maar echt iconisch is Chernobyl, de serie over de kernramp in wel, Chernobyl. Niet alleen is de productie van gigantisch niveau (de Sovietsigaretten! Sovietbrillen! Sovietmeubelen!) maar de acteerprestaties van Jared Harris en Stellan Skarsgård zijn zonder meer fantastisch. Daarnaast zijn de special effects en prosthetics buitenaards. Love it, love it, love it.

Van welk optreden heb je het meeste genoten?

Ik ben nog altijd geen concertganger, aangezien massa’s nog altijd niet zo mijn ding zijn. Maar een concert waarvoor ik graag de uitzondering voor had gemaakt, was Rammstein in het Boudewijnstadium. Niet alleen is Till Lindemand (frontman en zanger) een pyrotechnieker, ook geven de mannen van Rammstein een geweldige show mee waarvan ik al sinds mijn kinderjaren van droom dit live te mogen zien.
Helaas heb ik naast tickets gegrepen voor 10 juni in Oostende, maar als iemand me nog een cadeau wilt doen: een ticket voor Rammstein volgend jaar a.u.b.!

Welk nummer van 2018 staat op bijna al je playlists?

Als ik Spotify’s Wrap Up mag geloven, zijn het de volgende nummers: Sucker van Jonas Brothers (jep, deze fan is terug wakker), het overheerlijke Feel Special van TWICE (zing ik mee ook al versta ik er geen knars van? Ja. Wil ik alle outfits kopiëren? Ja.) en als laatste kan uiteraard When the party’s over van de Queen of Misery Music Billie Eilish niet ontbreken. Toegegeven, het nummer komt eigenlijk uit 2018 maar het werd pas dit jaar dat het echt écht doorgebroken is.

Welk nummer was dé oorworm van het jaar?

Het erg onverwachte, maar daarom niet minder fijne Old Town Road is grijsgedraaid. Geniale move om country met hip hop te mengen én om de Deep South wakker te shaken door een zwart LGBTQIA icoon hét 2019 zomer nummer te laten dragen. En we zijn uiteraard ook blij dat Billy Ray Cyrus ook nog eens iets doet.

Welk album mag volgens jou ‘het beste album van het jaar’ genoemd worden?

Na 10 jaar stilte komt er een hoopvol geluid in de vorm van een iconische muziekvideo: Rammstein komt met een zelfgetiteld album nog eens tonen hoe graag ze tegen schenen schoppen. Het duurt niet lang voor Deutschland een hele controverse veroorzaakte (door de lyric Deutschland, Deutschland über allen, dat zinspeelt op de nét iets andere Deutschland, Deutschland über alleS vanuit het volkslied ten tijde van het Naziregime. Jep. Daarnaast ook door een scène uit de videoclip: is dit exploitatie van de Holocaust of niet?).
Naast Deutschland en al haar controverse, is er Radio dat over de duistere geschiedenis van leven in Oost-Duitsland tijdens de DDR gaat, Ausländer dat, zoals de titel doet vermoeden, speelt rond het clichébeeld van buitenlanders die enkel voor een relatie of zelfs maar seks met meisjes praten.
Naast de singles is de productie van het album van grote waarde, en er moet gezegd worden: geen enkel nummer wordt geskipt als ik het beluister. Dat alleen is al een teken van een steengoed album.

RammsteinDeutschlandSingleCover

Tot slot: heb je enkele culturele voornemens die je met ons zou willen delen?

Hopelijk toch aan een ticket voor Rammstein raken? Daarnaast: een boek lezen dat niet voor school gelezen moet worden. Tips mogen altijd opgestuurd worden!

Fijne feestdagen en een goed 2020!

Lauren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s