Oestrogenengolf in Brussel voor Australiër Vance Joy

De Australische singer-songwriter James Gabriel Keogh , beter bekend onder de artiestennaam Vance Joy, was zaterdag te gast in de Botanique in Brussel. En hoera… een kleine intieme zaal  voor zijn indie-folk-meets-pop-nummers. De zaal was  logischerwijs uitverkocht. Het oestrogeengehalte schatte ik op 90 %. Op conto wellicht van Vance’s  krullen en sympathieke lach. Maar zelf ging ik natuurlijk  enkel en alleen voor zijn prachtige stem.

In september 2014 werd zijn debuutalbum ‘Dream Your Life Away’ gereleased , een mooie combinatie van melancholie en vrolijkheid.  Daarop staat o.a. de upbeat indie folk song “Riptide”, een  coming of age love story. Deze lyrische oorwurm  heeft veel deuren voor Vance Joy geopend. Drie jaar geleden mocht de Botanique reeds van dit album smullen. Ja, de Botanique is er steeds vlug bij om nieuw talent te ontdekken. In februari 2018 kwam zijn tweede album ‘Nation Of Two’ uit. Romantisch alleszins….maar ook gekweld: een koppel  kan niet zonder elkaar leven , maar mèt elkaar levert ook veel moeilijke momenten op.

albums vance joy

De bezetting was om van te watertanden. Een saxofonist, trompettist, pianist, drummer en gitarist. Plots een blauw mysterieus licht, een instrumentale intro  en dan begeleid door  een enthousiast applaus en vurig gegil, V.A.N.C.E !!!!! Een nieuw record werd gevestigd. Elke aanwezige fan had minimum een 160 BPM hartslag.

Fire and the Flood’ was de opener en  Vance Joy had er zin in! Het publiek zong onmiddellijk uit volle borst mee! De toon was gezet.

optreden vance joy

De “kleine” zaal voelde voor ons aan als een liefdevolle cocon,  allemaal dicht tegen elkaar aan. Vance verstuurde af en toe schalkse blikken naar ons,  zijn uitbundige, gelukkige fans en met een altijd terugkerende glimlach wist hij menig meisjes te laten blozen. Het enthousiasme van de bescheiden Australiër was aanstekelijk.

De avond werd een mooie mix tussen oude en nieuwe nummers. Het ene moment heel fragiel en intiem, het andere een explosie aan energie.  En zijn stembanden vreesden geen enkele hoge tonen.

Plots kwam Vance naast me staan, zo droomde ik het me toch. I’m With You fluisterde hij in mijn oor enkel begeleid door zijn gitaar. Het publiek was muisstil. Ook Call if you need me bracht hij solo. Hierbij vertelde de singer-songwriter dat je soms via een telefoongesprek de glimlach en de warmte van de andere kan voelen.

Na deze solo vervoegde de band weer hun frontzanger. Met het bekende ‘Georgia’ speelden ze de pannen van de Botanique. We werden zowaar gek en zongen luidkeels mee. Die avond bracht Vance Joy ook een mash-up van ‘All night long’ en ‘Sorry’. De blazers vervulden hierbij een glansrol en we dansten er op los.

Toen hij de setlist volledig had doorlopen en ons verweesd achterliet werden we blij boos.  Ons blijvend enthousiasme  weergalmde in de zaal  en zorgde voor twee bisnummers. Met als afsluiter het uptempo nummer ‘Riptide’. De perfecte afsluiter van een geslaagd avondje Brussel!

Besluiten van deze wondermooie avond?

– Neem zeker een kijkje in de agenda van de Botanique. Deze erg gezellige concertruimte staat garant voor veel luisterplezier . En achteraf  is er nog een trein naar Gent. Dank u NMBS.

botanique

– Zin in een optreden die je instant een glimlach bezorgt? Benieuwd  naar zijn muziek? Of getriggerd door wat je zojuist las? Goed nieuws! Hij komt in oktober terug naar België. Ditmaal te zien in de Madeleine. Tickets nog steeds verkrijgbaar! Wees er snel bij! Een sterke aanrader. Vance Joy!

setlist vance joyDe setlist die ik met veel geluk heb kunnen bemachtigen na het concert.

 

Verslaggever: Natalja Ryon (vanop haar Australische wolk)

 

 

Plaats een reactie